Interview

de heer (Wim) en mevrouw (Geerie) van Middelkoop


Sinds 1 augustus 2005 wonen de heer (Wim) en mevrouw (Geerie) van Middelkoop in Hendrik-Ido-Ambacht.
Geerie is geboren in Alblasserdam, heeft nog een tweelingzus en twee jongere broers. Het was een modaal, gereformeerd gezin, waar alles volgens de regels van die tijd ging en zij paste zich daar naadloos bij aan. Pas later heeft ze geleerd voor zichzelf te kiezen, vertelt ze, en pas na haar huwelijk heeft ze zich echt ontplooid. Het was een heel muzikaal gezin, waar vaak bij het orgel gezongen werd. Ze kan zich nog goed herinneren dat ze elke zondagmiddag na de warme maaltijd met elkaar bij het orgel liederen zongen en dan ook de psalm die ze voor maandagochtend moesten leren, tot zij en haar zus hem konden zingen. Hier werd op school dankbaar gebruik van gemaakt: de tweeling zong het lied wel voor!
Zelf speelt ze nog heel graag op het orgel….

Op haar 15e leerde ze Wim kennen, die van Oud-Alblas kwam.
Hij komt uit een gezin met 11 kinderen en is daarvan precies de middelste. (“Je hoort niet bij de oudsten en eigenlijk ook niet bij de jongsten….”) Zijn vader was griendwerker en na de watersnood startte hij een eigen bedrijfje, waarbij de oudste jongens hem hielpen. Op zaterdag mocht Wim ook helpen met schuiten laden en de zinkstukken af laten zinken. Ook bracht hij op zaterdag de bestellingen van de bakker rond. Het was geen vetpot thuis in het hervormde gezin, weet Wim nog. “We gingen op zondagochtend naar de kerk in onze beste kleren, maar zodra we thuis kwamen, moesten we ons “ouwe kloffie” weer aan. En als het regende op zondag dan gingen we helemaal niet, want daar sleten onze kleren te veel van!”
Ook in dit gezin werd zondagavond na het eten gezongen rondom het harmonium.
Hij was de 1e van de jongens die naar de MULO ging, maar had het daar niet naar zijn zin en was blij dat hij mocht stoppen en bij de bakker kon gaan werken. In zijn avonduren heeft hij het bakkersvak geleerd op de bakkersvakschool en dit altijd bij veel plezier uitgeoefend.
Geerie was graag en vaak in dit grote gezin en heeft daar veel geleerd, waar ze later profijt van heeft gehad.

In 1963 zijn ze getrouwd en kochten, na veel wikken en wegen een huisje in Oud-Alblas. (Want je kocht in die tijd niet zomaar een huis!)Ze kregen 2 dochters en een zoon en hebben inmiddels 14 kleinkinderen. En wat ze erg leuk vinden, is dat hun oudste kleindochter per 1 september in Hendrik-Ido-Ambacht komt wonen.

Na de verhuizing naar Ambacht in 2005 zijn ze zelf op zoek gegaan naar een kerk waar ze zich thuis voelden. Bij hun bezoeken aan de Ark (die toen nog de Dorpskerk deelde met de wijk Dorp) voelden ze zich gelijk thuis. Vooral de ongedwongen sfeer en bijvoorbeeld het groeten als je de kerk inkomt, bevorderden dat. In de afgelopen 4 jaar hebben ze een fijne en gezellige kennissenkring opgebouwd, die nog steeds uitbreidt.
Geerie is vorig jaar contactpersoon geworden in de Ark en heeft zo ook mensen leren kennen, waar ze zo nu en dan even binnenloopt om een praatje te maken. Ze zijn heel blij met het grote aantal enthousiaste vrijwilligers en een dominee die stralend zo veel doet. Het maakt hun blij! Dit hebben ze wel anders meegemaakt!

Vorig jaar heeft Geerie haar rijbewijs gehaald. Het was echt maanden leren en stampen, maar ze zette door en de 6e keer slaagde ze! “Het voelde alsof ik de 100.000 gewonnen had!”
En het heeft zo moeten zijn, vindt ze, dat toen Wim in het voorjaar hartproblemen kreeg en in het ziekenhuis opgenomen werd, zij zelf met de auto kon rijden. Tijdens zijn ziekte hebben ze veel steun gehad van het medeleven vanuit de Ark en ook toen de onderzoeken en operaties Wim meer aangegrepen hadden dan hij van te voren voor mogelijk had gehouden, voelde het medeleven aan als een warme deken.

Zingen is hun beider hobby gebleven. Ze zitten samen op het “Hervormd Sangcoor” en Wim zingt daarbij ook nog bij “Ido’s Mannenkoor”. Ze vinden dat we in de Ark nogal eens vreemde liederen zingen, maar eigenlijk zijn daar wel blij mee, want zo word je er wel bekend mee en de woorden zijn vaak zo mooi! Die kunnen je nog dagen bijblijven….

Ik bedank hen voor het eerlijke open gesprek (en natuurlijk voor de koffie!)


Meer interviews:

Interview met Arie en Netty van der Giessen...

In gesprek met Albert Walrave....

Interview met Alie Tas en Ad Boot...

Interview met de familie Van Helden...

Interview met Simon en Eef Bravenboer...

In gesprek met evrouw van Vliet-Molendijk....

In gesprek met Hennie en Froukje de Bruin...

In gesprek met Michel en Johanna de Jong...

In gesprek met de familie Goud...

In gesprek met mevrouw Ank Oosterwijk....

In gesprek met Teun en Florine de Wit....

In gesprek met Ton en Henny Rosier...

In gesprek met Teun Stehouwer en Gerda de Kovel....

In gesprek met de heer en mevrouw Put...

In gesprek met Nel en Jaap van Dijke...

In gesprek met Gertjan en Lisette van Diggelen...

In gesprek met Merijn en Lide Schipper...

In gesprek met Ellie de Goede...

In gesprek met mevrouw van Kooten....

In gesprek met Eline van der Pol...

In gesprek met (mevrouw) Lia van Stuijvenberg-Maan...

In gesprek met de heer en mevrouw Dijkshoorn-Vlot...

In gesprek met de heer (Wim) en mevrouw ( Jannie ) van der Steen...

In gesprek met de heer (Jan) en mevrouw (Annie) van Aalsburg...

Kirstie en Corno van Weijen...

Ria Heijkoop...

Geert en Paula van der Molen...

Nel van den Berg...

Interview met Meneer. ( Dim ) en Mevrouw. ( Marrie) Barendregt...

 

     
 


 

 

Snel contact:

06 - 383 041 09


E-mail: ds@dearkonline.nl

Kerkdiensten:

Elke zondag 10:00 uur


Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

Volg De Ark op: