In gesprek met Cees Nugteren
Op een warme herfstavond ben ik op bezoek bij Cees Nugteren aan de Graaf Willemlaan.
Cees is geboren en getogen in Ridderkerk-Rijsoord en woont sinds eindjaren 80 in Hendrik Ido Ambacht, samen met zijn vrouw Anja. Na een aantal jaren lid geweest te zijn bij wijkgemeente Dorp zijn zij overgestapt naar wijkgemeente Centrum, de voorloper van wijkgemeente De Ark. Beide wijkgemeenten maakten toen gebruik van de Dorpskerk dus schijnbaar veranderde er niets. Het was echter de vrijere liturgie van wijkgemeente De Ark die hun meer aansprak.
De bouw van het nieuwe kerkgebouw in de Volgerlanden hebben zij van dichtbij meegemaakt. Het was een interessante periode die o.a. door verschillende acties zoals een markt op het bouwterrein veel verbondenheid bracht. Binnen wijkgemeente de Ark heeft Cees samen met Sander Kap de jeugdkerk vormgegeven. Ook is hij een aantal jaren lector geweest.
Na de middelbare school is Cees na een korte opleiding in Harlingen op jonge leeftijd begonnen bij de Rijkspolitie in de regio Dordrecht. Na 9 dienstbare jaren als agent en een korte carrière als boekhouder kwam hij in het onderwijs terecht. Als docent Economie bleek Cees in zijn element; het onderwijs is hem van toen af aan op het lijf geschreven. Na docent in het voortgezet onderwijs bij diverse scholengemeenschappen volgden bestuurlijke functies in het praktijkonderwijs in Gorinchem en bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs van PO en VO scholen in de regio Drechtsteden. Sinds 2021 is Cees werkzaam als rector-bestuurder van Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht.
Cees en Anja hebben een dochter en twee zoons en zijn gezegend met acht kleinkinderen. Beiden houden ze van buiten zijn; fietsen, wandelen en klussen in huis of tuin. Cees en Anja voelen zich thuis in De Ark. Er heerst een positieve en prettige sfeer, er is een brede blik en een welkome afwisseling tussen onze eigen predikant en gastpredikanten. De Ark is een zorgzame gemeente; met ziet naar elkaar om, men heeft oog voor elkaar; misschien is dat wel de kern van het kerk zijn!
Cees ziet dat er ook weer meer jonge gezinnen in de Ark komen en is daar blij mee. Deze generatie zal de Ark in de toekomst gaan dragen. Het luiden van de kerkklok tijdens het biddend zingen van het Onze Vader heeft een prachtige betekenis. Soms overstemt dit het lied of gebed. Misschien kan het luiden van de klok wat korter?
En tenslotte, zouden we als gemeente verbinding kunnen maken met andere religies om op die manier een brug te slaan naar de maatschappij? Een uitdagend vraagstuk!
Na een korte blik geworpen te hebben op de onlangs door Cees zelf gebouwde schuur in zijn achtertuin sluiten we af met een vervolgafspraak voor een kop koffie en nog meer gezelligheid.
Gerelateerd:
- In gesprek met Teun en Hannie van Kooten
- In gesprek met Sander en Daphne Kap
- Interview met Wilma en Hans Visser
- Interview met Jaap en Caroline Scheurwater
- Interview met Pieter de Munck
- Interview met Karin Schook en Ben Veldman
- In gesprek met Kees en Trudie van Rosmalen
- In gesprek met Karin Snijders
- In gesprek met Gabriëlle Mons
- Bekijk meer interviews