In gesprek met Jacqueline van der Veen en Gerard Groeneveld

Op de  afgesproken avond werd ik in de tuin opgewacht door Gerard, omdat mijn komst al te zien was geweest aan het gedrag van de Shetlandpony’s Kooz en Otje, die in de stal achter het huis staan en heel nieuwsgierig zijn. We liepen het prachtig verbouwde dijkhuis aan de Pruimendijk in Ridderkerk (maar met het uitzicht op de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht….) binnen, waar Jacqueline en Gerard sinds september 2012 wonen.

Jacqueline is opgegroeid op een boerderij even buiten Groningen, waar haar ouders nog steeds wonen. Hier is haar liefde voor dieren ontstaan en toen de mogelijkheid zich voordeed om het huis aan de Pruimendijk te kopen, zijn Kooz en Otje er gekomen, een droom die uitkwam! Haar enige zus woont ook nog in het noorden en met wat heimwee rijden ze er zeer regelmatig heen op familiebezoek. Op haar 20e kwam ze, nadat ze in Groningen een verpleegopleiding volgde, naar het westen om er te wonen en ging in een ziekenhuis werken, wat ze nog steeds doet.

Gerard komt uit een groter gezin: 4 broers en 1 zus en is geboren in Ridderkerk. In Delft en Rotterdam studeerde hij werktuigbouwkunde en werkt momenteel als Manager Business Information bij Hunter Douglas in Rotterdam-Zuid. Doordat hij lang vrijgezel is gebleven, heeft hij veel gereisd, onder andere is hij vaak in Israël geweest, een land dat hem steeds weer boeit. Hij werkte een tijdje in een Kibboets en reisde al backpackend door het land.

Zijn grootste hobby is sportduiken en dat deed hij veel en vaak. Ook toen hij voor zijn werk een paar maanden op Malta woonde, dook hij daar elk weekend. Op dit prachtige eiland heeft hij een mooie en inspirerende tijd gehad, mede doordat hij daar graag kerkte in de Schotse kerk. Vorig jaar zijn Gerard en Jacqueline samen naar dit eiland terug geweest om herinneringen op te halen aan die tijd.

Op een van zijn duikvakanties in Egypte leerde hij Jacqueline kennen, die ook een fervent duikster is. Deze hobby bracht hen samen naar o.a. de Malediven, Mexico, Bonaire en Thailand.

In 2003 zijn ze, met hun kinderen Christian en Simone, in Capelle gaan wonen tot ze in 2012 in hun mooie dijkhuis trokken. Doordat de paardjes er nu zijn, is het reizen wat afgenomen, want deze dames hebben hun verzorging nodig. Dat vindt Jacqueline niet erg, omdat dit nu eenmaal haar hobby en haar liefde is.

Voor Gerard blijven er, naast de paardjes genoeg hobby’s over. Hij fotografeert graag, vooral in de natuur en ook de vrijwillige bedrijfsbrandweer en de dijkbewaking vragen tijd.

Toen ze in 2012 hier kwamen wonen, zijn ze op zoek gegaan naar een kerk die hen aansprak. Ze wilden een nieuwerwetse kerk, want ze wilden een nieuwe start maken en die vonden ze niet in Ridderkerk. Ook in Ambacht hebben ze in verschillende kerken diensten meegemaakt. De meeste bezoeken waren eenmalig…. tot ze in de Ark kwamen! Het mooie, moderne gebouw en de moderne manier van kerk-zijn sprak hen erg aan, vooral ook de ruimte om er jezelf te mogen zijn! Dat er maar één dienst per zondag is, is heerlijk, want dan hoef je je niet schuldig te voelen in de middag, grapt Gerard en dat herken ik wel! Het is ook prettig dat er veel jonge gezinnen zijn en dat dat goed klikt met de oudere generatie…. een mooie mix. Ze hopen dat ze in de komende maanden meer mensen leren kennen en ze zijn vast van plan hiervoor hun best te doen. En ja, soms klikt het zo maar!

Nadat ik hen bedankt heb voor de koffie en het eerlijke gesprek, rijd ik weer richting Ambacht over de donkere kronkeldijk, maar met een licht gevoel.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •