In gesprek met Martin en Annie Verkerk

Aan de rand van Alblasserdam staat het nieuwe huis van Martin en Annie waar ze in maart van dit jaar verhuisd zijn vanuit het Banckertplein/Hendrik Ido Ambacht. “Nieuw” tussen aanhalingstekens want dit is het geboortehuis van Martin dat zij van zijn vader en stiefmoeder hebben kunnen overnemen. Een begrijpelijke keuze want hier hebben zij een heerlijke stek met een prachtig uitzicht over de polder – waar Martin vroeger al slootje sprong – en last-but-not-least op de beroemde molens die op de avond van dit interview pittoresk verlicht zijn. Van wennen was dus geen sprake, zelfs de naaste buren zijn nog als vanouds. Annie vertelt dat ze al volop genoten hebben van barbecue in eigen tuin en in het aquarium blijken Moby Dick en Arjen (Robben) zich hier eveneens als een vis in het water te voelen.
Zij hebben elkaar ontmoet in 2010 toen Martin zijn sponsorkindje bezocht in Oeganda. Annie zat op een goede dag met een vriendin op Martins hotelterras waar ze met elkaar aan de praat zijn geraakt. Zij bleven in contact en leerden elkaar door bezoeken over en weer steeds beter kennen met een Oegandese verloving tot gevolg. Uiteindelijk is Annie definitief naar Nederland gekomen.
Op een tropische dag in augustus 2013 hebben vele gemeenteleden hun huwelijk meegevierd. De wijze waarop was ook voor de Ark een primeur. De eerste aanzet van Ds. Piet en de hulp van gemeenteleden blijkt nog steeds tot de harten van Annie en Martin te spreken. Door het beschikbaar stellen van keuken en (buiten)ruimte van de Ark met daarbij enthousiaste kook- bak en braadkunsten van gemeenteleden bleek een gastvrije viering zoals in Oeganda gebruikelijk onverwachts toch mogelijk (een gebedsverhoring) en daar heeft iedereen van kunnen meegenieten. Dat schept een band!
Annie had in Oeganda een boetiek voor dameskleding. In Nederland aangekomen is zij zich direct succesvol gaan inzetten om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen in combinatie met haar werkzaamheden voor een schoonmaakbedrijf. Sporten hoeft ze niet omdat ze daarvoor dagelijks al vele kilometers fietst naar verschillende klanten in diverse dorpen. Veel tijd voor hobby’s heeft ze niet maar vind het leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Oorspronkelijk heeft ze een combinatieopleiding dierenartsassistente en agricultuur gevolgd. Hier richt zij zich niet meer op want het ondernemersbloed blijkt nog steeds te stromen. Haar nieuwe bedrijf Annie’s World of Fruits (dagverse smoothies en fruitsalades vervaardigen en bezorgen bij regionale bedrijven) staat al in de steigers en in 2016 hoopt zij haar klantenbestand te kunnen uitbreiden. Ze kijkt nu vooral uit naar het voorgenomen bezoek aan haar familie waar ze de laatste periode van dit jaar gaat doorbrengen.
Het ondernemersbloed heeft zij overigens wel met haar echtgenoot gemeen. Martin is al jarenlang ZZP ’er in ICT. Na zijn atheneum en een bijbaan als dakdekker volgde nog de diensttijd bij de Gardejagers te Schaarsbergen want hij zat nog juist bij de allerlaatste lichting. Daarna kwam hij als uitzendkracht terecht bij een bouw-gerelateerd bedrijf in systeemwanden. Daar kreeg hij de gelegenheid om de tekenkamer te automatiseren en klom op van werkvoorbereider naar projectleider. Na zijn baan als systeembeheerder bij een architectenbureau en een gecombineerde baan als systeembeheerder en jr – projectleider bij een bouwmanagementbureau is hij vlak voor zijn bezoek naar Oeganda zijn bedrijf gestart. Volgens Annie is zijn werk zijn hobby maar Martin ziet dat anders; zijn hobby is lezen en klussen in huis maar hij geeft wel toe dat hij graag en veel achter de computer zit omdat hij het heerlijk vindt om te onderzoeken, organiseren, structureren en automatiseren.
Ook voert hij al jarenlang het onderhoud uit aan de computers van het Kerkelijk Bureau en herinnert zich dat contact met Hans Planken en een gesprek met mijnheer Gé van der Feyst voor hem omstreeks 2004 de aanleiding waren tot een eerste bezoek aan de kerk. Dominee Kronenburg, het Leerhuis en de heer en mevrouw Zoeteman die vanaf het begin zijn kerkbankburen zijn gebleven passeren ook de revue. Annie voelt zich ook thuis en draait intussen mee in het team van de kinderkerk.
Wij mijmeren nog wat over de Ark die velen ervaren als een fijne plek en veilige haven en dan maakt Martin de opmerking dat het gebouw door zijn eenvoud een kerk zonder opsmuk is, waardoor het drempelloos lijkt en uitnodigt om binnen te komen.
Die sfeer, het feit dat mensen er welkom zijn zoals ze zijn plus de medewerking en inzet van velen – zoals ook bij hun huwelijk – schept een onderlinge band.
De verhuizing naar Alblasserdam maakt voor Martin en Annie geen verschil, zij blijven regelmatige bezoekers en zullen extra genieten van bijpraten op de zondagochtenden dat er koffie wordt geschonken na de dienst.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •