In gesprek met mevrouw van Kooten

Mevrouw (Engel) van Kooten is op 2 januari 2017 overleden

Mevrouw van Kooten is een fitte dame van 85 jaar. Geboren in 1924, in Heerjansdam. Dochter van een politieagent, een grote sterke man. Opgegroeid in een gezin met 5 kinderen, twee broers en twee zussen, waarvan 1 oudere zus – inmiddels 93 – nog in leven is. Ze woont nu in de Tesselschadestraat in de mooi gerenoveerde flat Rozengaarde. Samen met haar man heeft ze 40 jaar gewoond in het pand waar nu de Bistroquet is gevestigd, aan de Veersedijk. Al die jaren runden zij het schildersbedrijf Van Kooten, waarin ook de beide zoons, Bert en Leo en gemiddeld ongeveer negen personeelsleden werkten. Intussen is het bedrijf verkocht, maar het wordt nog altijd onder dezelfde naam voortgezet.
Mw van Kooten kijkt met veel plezier en dankbaarheid terug op die tijd met het bedrijf. Ooit woonde ze op dat adres ‘in’ bij haar schoonouders. Later zou zoon Bert met zijn gezin hetzelfde doen. Aan de levendigheid met kleinkinderen in het voortdurend gerenoveerde huis denkt mw van Kooten nog graag terug.
12 jaar geleden overleed haar man. Dat was een groot gemis na een lang en gelukkig huwelijk. Er waren toen ook momenten van eenzaamheid. Ze heeft gelukkig ook veel contacten. Maar tegelijk vallen ook in haar vriendenkring mensen weg. “in het begin dronken we met negen buurvrouwen koffie, nu zijn we nog maar met twee over.”
Mw van Kooten leest heel graag. Eén boek per dag is geen enkele moeite. Ook woordzoekers vormen een leuke bezigheid. En ze leest graag dagelijks de bijbel en verklaringen van ds Troost. Bij de boeken uit de ‘bieb’ let ze er meestal op dat er ook een bijbeltje op de kaft staat, wat erop duidt dat in het betreffende boek niet wordt gevloekt. De meeste boeken zijn romans, over het heden of verleden.
Mw. Van Kooten komt al heel lang in de gemeente de Ark, al zo lang ze zich kan heugen. Over bijna alles in de gemeente is ze positief: ‘Ik moet er wel aan wennen dat de regels rond het avondmaal zijn veranderd. Mensen kunnen toch gewoon belijdenis doen?” Maar ze voegt daar aan toe dat ze er vrede mee heeft; de hele gemeente heeft er ook over kunnen stemmen.
Zoals over meer zaken heeft mw van Kooten ook een uitgesproken mening over ons kerkgebouw: “lelijk van buiten, maar mooi van binnen.” En ze voegt daar aan toe: “ik ken niet zo heel veel mensen, maar wel iedereen die in de kerk in mijn buurt zit. Ik vind het heel fijn om er iedere week nog écht bij te zijn en daarom ben ik de mensen die mij ophalen heel dankbaar.
“ik heb echt aan niemand een hekel, maar wel aan discriminatie, daar zeg ik wat van. En ik heb mij voorgenomen om binnenkort in de kerk iemand aan te spreken die er volgens mij alleen voor staat.”
Over hoe ze geloven ervaart: “ik heb altijd moeite gehad met wat de Heilige Geest is. Maar steeds vaker herken ik de kracht daarvan. Ook andere mensen wijzen mij daar dan op en zeggen: kijk, dat is het nu!. Blijdschap zie ik ook echt als iets van de Heilige Geest. Over sterven heb ik al veel nagedacht. Ik weet dat ik niet bang hoef te zijn, omdat ik in God en Jezus geloof. Ik weet dat er altijd vergeving is voor alles wat we verkeerd doen.”Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •