In gesprek met Nel en Jaap van Dijke

Op een zonnige middag begin februari breng ik een bezoek aan familie Van Dijke aan de Kruiswiel om hen als gemeenteleden van de Ark beter te leren kennen.

Nel is in Dordrecht geboren in een gezin met 4 kinderen. Zij was de jongste en het enige meisje. Ze volgde de opleiding Huishoudkundige voor Inrichtingen en werkte onder andere in de dieetkeuken van het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam, in de Ziekenverpleging in Dordrecht en daarna op een kantoor. Jaap werd geboren in Muiderberg, waar hij in 1940 gedoopt werd door ds .Glashouwer, die later aan de wieg stond van de oprichting van de Evangelische Omroep. Samen met zijn enige broer groeide hij op onder de rook van Amsterdam. Daar ging hij naar de kweekschool en na het behalen van zijn Akte van Bekwaamheid wachtte, zoals toen gebruikelijk, de dienstplicht.

Nel, die niet kerkelijk was opgevoed, werd door een vriendin meegenomen naar een CJMV-kamp waar ze Jaap leerde kennen. Pas tijdens het tweede kamp een jaar later ‘ontdekten’ ze elkaar. Toen Jaaps diensttijd eindigde, probeerde hij een baan te vinden in de omgeving van Dordrecht en dat lukte! In augustus 1963 begon hij als leerkracht op de Margrietschool in Hendrik Ido Ambacht. Zijn hele loopbaan bleef hij in dienst van dezelfde werkgever, al wisselde hij wel van school en werd hij ‘hoofdmeester’, zoals de leerlingen in Ambacht de directeur vaak noemen.

Nel en Jaap trouwden in 1964 en kregen drie dochters. De oudste dochter kennen we als Anja v.d. Ruit, diaken in onze wijkgemeente. De dochters zijn in de Dorpskerk gedoopt, maar vanaf het begin van de oprichting van wijkgemeente Centrum in 1969 zijn Nel en Jaap daarbij betrokken geweest.
Het open en veelkleurige karakter van wijk Centrum sprak hen erg aan en Jaap was ook op school gewend om met kinderen en ouders met verschillende achtergronden om te gaan.

Nel is nog onverminderd druk met kerkelijke en sociale activiteiten. Zij maakt al 17 jaar kaarten met de CCZN (voor insiders is de afkorting genoeg, maar de letters staan voor Creatieve Club Zonder Naam), waarvan de opbrengst steeds ten goede komt aan de Ark. Ook is ze actief bij Welkom aan Tafel, doet ze bezoekwerk voor de HVD, zingt in een koor en bij de maandagavondzang in de Elimkerk en gymt twee keer per week. Jaap was onder andere 9 jaar ouderling in onze kerkenraad. Om gezondheidsredenen doet hij het nu rustig aan en dat gaat hem goed af. Hij puzzelt graag en zijn grote hobby is modelbouw. Samen genieten ze van hun kinderen en hun 6 kleinkinderen: alle dochters kregen één zoon en één dochter .

Op de vraag of zij met betrekking tot onze wijkgemeente nog graag dingen anders zouden zien, is hun eensluidend antwoord: “Nee, we voelen ons thuis in de Ark en zien met dankbaarheid hoe de gemeente groeit.”Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •