In gesprek met Ria Heijkoop

Ria woont nog maar pas in ‘Ambacht’. Daarom zullen veel mensen haar nog niet kennen. Reden genoeg om met haar een afspraak te maken voor het interview. Zeker gezien het feit dat Ria zich heeft aangemeld als contactpersoon en verjaardagsbezoeker voor de wijk De Volgerlanden, waar ze zelf ook woont.

“Ik ben 60 jaar geleden geboren in Maasluis”, vertelt Ria me, als ik na enig zoeken haar etage woning heb gevonden en vraag of ze iets over zichzelf wil vertellen. “Ik heb een HBO opleiding gevolgd en heb vele jaren in de gezondheidszorg gewerkt. Onder andere lange tijd als spoedeisende hulp verpleegkundige in Zwijndrecht. Een oogaandoening gooide echter roet in het eten. Ik ben twee jaar geleden omgeschoold tot trainer NT2 inburgering. Het betekent eigenlijk dat ik docent Nederlandse taal aan anders-taligen ben. Deze mensen maken kennis met de Nederlandse samenleving en ik begeleid hen daarin. Officieel werk ik 23 uur, maar in de praktijk komen daar de nodige ‘thuiswerkuren’ bij. Ik reis vaak naar verschillende locaties in Rotterdam en ook dat kost de nodige tijd.”

Als grote hobby heeft Ria haar hond Dustin, die mij al op de gang enthousiast begroette. Het is een Golden retriever. “Hij houdt me gezond” zegt ze, “want wandelingen met de hond in het Sandelingenpark staan regelmatig op het programma”.

Momenteel woont Ria alleen (met hond uiteraard). Een jaar of 12 geleden is ze gescheiden. Ze heeft 2 pleegkinderen waarvan de oudste, een meisje, inmiddels 30 jaar is. Haar drie kinderen van 7,5 en 3 jaar noemen Ria oma en gelukkig komen ze regelmatig over de vloer. De pleegzoon is nu een man van 27 jaar en hij gaat over enige tijd trouwen.

Op de vraag hoe lang ze al in Ambacht woont komt er een heel exact antwoord, namelijk sinds 18 juli j.l. Ik merk wel dat ze erg blij is met de woning die ze nu heeft. Met hulp van allerlei vrienden is de woning woonklaar gemaakt. In de directe omgeving wordt nog volop gebouwd. En onlangs is er een metershoge lading zand gestort achter de woning. Dat hoort nu eenmaal bij het wonen in een wijk die nog in aanbouw is.

De eerste kennismaking met De Ark dateert van de open dag in september. Benieuwd naar het vreemd uitziende kerkgebouw is Ria binnen gelopen. Het was meer een rondneuzen in het gebouw dan dat er contacten werden gelegd. Inmiddels zijn er wel een paar contacten tot stand gekomen, met name door het werk als contactpersoon dat binnenkort van start gaat. Tevens heeft Ria zich aangemeld als ‘verjaardagsbezoekster’.
Op de vraag naar plussen en minnen van wijkgemeente De Ark valt er nog weinig te melden. In elk geval voelt het goed en dat is een hoopvol begin in een nieuwe gemeente.

A.W.

ria inlineGerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •