Interview met Marianne Kik

Toen ik aanbelde bij Marianne Kik die op een gezellig hofje woont, werd ik enthousiast begroet door Labradoodle Puck die in Marianne’s leven een grote rol vervult. Dat merk je ook aan alles want waar Marianne is daar is ook Puck.

Marianne is een zeer actieve bezige bij. Voor HiP (Hulp in Praktijk) werkt ze als  helpdeskmedewerkster en koppelt mensen met een hulpvraag die geen financiële middelen en/of geen netwerk hebben aan een vrijwilliger. Hulpbieders worden geworven uit de kerken van Zwijndrecht en HIA.

In 2015 werd ze gevraagd om de noodhulp voor Syrische vluchtelingen die tijdelijk werden opgevangen in de sporthal aan de Weteringsingel te coördineren. Het was fantastisch wat de inwoners van HIA en de kerken hebben gedaan voor deze mensen. Na acht weken moesten de vluchtelingen  weg naar Tilburg waar ze uiteindelijk  een verblijfsvergunning hebben gekregen en gezinshereniging konden aanvragen. Inmiddels wonen er zo’n 8 gezinnen in HIA die in deze opvang hebben gezeten. Er is een band voor het leven gesmeed daar in die sporthal. Marianne ziet ze nog veel maar gelukkig voelen ze zich steeds meer thuis, spreken de taal. Sommigen hebben een baan gevonden of doen vrijwilligerswerk en de kinderen doen het fantastisch op school. Momenteel besteedt ze veel tijd aan een aantal Eritrese gezinnen die ook in onze gemeente wonen  waarvoor het moeilijk is om in te burgeren omdat de Nederlandse taal zo moeilijk voor ze is en ze vaak weinig scholing hebben gehad in Eritrea. Ze komen vaak uit dorpjes en woonden in lemen hutjes. Het verschil is voor deze mensen misschien wel te groot om zich thuis te kunnen voelen in ons land. Maar, zegt Marianne, het zijn zulke aardige en lieve en hartelijke mensen en je krijgt er zoveel voor terug.

Ook in de Ark is Marianne actief. Ze organiseert samen met de predikanten van vier kerken jaarlijks een programma van vier avonden over een actueel maatschappelijk onderwerp. Deze avonden hebben inmiddels een vast publiek en worden goed bezocht.  Ook is ze coördinator van de contactpersonen uit de Ark. Petje af voor de contactpersonen die er tweemaal per jaar op uit gaan om alle leden van onze kerk een Paas- of Kerstgroet te brengen. Marianne vertelt dat er momenteel een leegloop van contactpersonen is omdat velen dit werk al jarenlang doen en sommigen ook een jaartje ouder worden. De vacante plekken die zodoende ontstaan, baren haar zorgen. Haar droom is dat er in elke straat een contactpersoon woont. Die heeft dan maar een paar adressen te bezoeken en dat is dan ook te behappen en zo ontstaat er ook persoonlijk contact. Dat betekent wel dat er heel veel contactpersonen moeten komen. Ze hoopt dat er in 2019 een campagne op gang komt om dit in werking te gaan zetten.

Marianne werd geboren in Rotterdam. Haar roots liggen in Zeeland. Haar schooltijd bracht ze door in Hendrik Ido Ambacht. Ambacht is dan ook het dorp waar ze zich thuis voelt en waar veel jeugdherinneringen liggen. Ze werkte na haar schooltijd lange tijd bij van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht en ging tussendoor nog naar Brazilië waar ze als au-pair werkte bij een Nederlands gezin. Na terugkomst lokte toch het werken in Rotterdam waar ze bij diverse bedrijven heeft gewerkt. In 1985 verliet ze Rotterdam om als hostess/reisleidster te gaan werken in Griekenland. Ze leerde de taal spreken en werkte op de eilanden Samos, Rhodos en Karpathos. Ze vertelde mij dat dit de meest gelukkige periode was van haar leven. Een simpel leven met veel lol, uitgaan, zon en zee en heerlijk weer.  Hier heeft ze intens van genoten tot 1997. Ze ging in Hendrik-Ido-Ambacht wonen en werd na verloop van tijd lid van de Ark. Er moest natuurlijk weer brood op de plank en ze ging werken voor een agency waarvoor ze werd gedetacheerd bij grote bedrijven zoals Shell, Exxon Mobile en het Havenbedrijf Rotterdam. Haar draai vond ze niet echt meer en door diverse oorzaken werd ze (onder luid protest zegt ze zelf) arbeidsongeschikt.

Mijn laatste twee vragen aan Marianne zijn:

Wat betekent geloven voor jou? En wat vind je in de Ark ?

Voor Marianne is geloven een werkwoord. Jezus liet zich door zijn daden en zijn betrokkenheid bij mensen kennen. Dat pad probeert zij ook te bewandelen. Goed zijn voor anderen en je betrokken voelen bij mensen die dit nodig hebben.

In de Ark voel ik me thuis, zegt ze, omdat daar het soort geloof wordt uitgedragen waarin ik mij kan vinden. Niet te veel poespas.  Piet van Veldhuizen is voor haar een bron van inspiratie. Hij laat vaak zien dat je dingen ook anders kan doen of zien in het leven. Ze vindt hem in zijn preken vaak zeer verrassend en dat geeft weer inspiratie.

P.S. Wil je ook contactpersoon worden of vrijwilliger bij HiP? Neem dan even contact met haar op.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •