Meer tussen hemel en aarde (55) – Leven met God is een rommelig bestaan

Met rechtlijnigheid kom je niet ver in een labyrint. Wil je daar het middelpunt bereiken, of de weg naar buiten vinden, dan zul je bochten en omwegen moeten maken. In het leven is het net zo – daarvan is het labyrint dan ook een klassiek symbool.

Op de vloer van De Ark ligt vandaag een replica van het labyrint dat al sinds de 13e eeuw in het middenschip van de kathedraal van Chartres ligt. Het is geen doolhof, je kunt er niet in verdwalen: er is maar één lijn van buiten naar binnen. Maar als je die éne lijn geduldig langsloopt, kom je in alle hoeken van het labyrint. Als je in het midden aankomt, ben je overal geweest. Zoals ook het leven zelf je doorgaans alle hoeken van de kamer laat zien.

Voor gelovigen is dat een belangrijke waarheid. Want in het geloof willen we nogal eens de kortste weg nemen: zó is het, dáár moet het heen, en al het andere valt af en is verkeerd. Dat is de valkuil van het fundamentalisme. Godsdienstige bewegingen kunnen daar liefdeloos en meedogenloos van worden. Mensen worden er rigide van: ze hebben alles helder en zó is het. Maar dat kan alleen opgaan zolang je anderen niet echt aankijkt. Want recht doen aan de ander betekent bijna altijd een omweg op je eigen route. Je heldere beeld van hoe het zit en hoe het moet: het is niet vol te houden als je met liefde in het leven wilt staan. Ja, liefde gooit altijd roet in het eten.

We lezen vandaag over David die moet vluchten voor koning Saul. David is al door een profeet aangewezen als troonopvolger, en hij is nog populair ook (want hij is mooi en moedig) – maar Saul klampt zich vast aan zijn koningschap, hij wil David uit de weg ruimen. Intussen zijn hun levenswegen met elkaar verstrengeld geraakt: Sauls zoon Jonathan is Davids boezemvriend, Sauls dochter Michal is zijn vrouw geworden. En telkens als koning Saul in een depressieve dip raakt, speelt David rustgevende muziek voor hem. Soms moet hij al spelend wegduiken voor de speer van de koning die zijn bloed wel kan drinken. Hoe ingewikkeld kan het worden?

Het komt zover dat David moet onderduiken. Zijn vrouw (dus Sauls dochter) helpt hem om te ontsnappen door een huisgod, een afgodsbeeld dus, in zijn bed te leggen. Door te zeggen dat David ziek is, geeft ze hem een mooie voorsprong. Maar wacht even, wat deed dat afgodsbeeld in Davids huis? Mag dat wel, kan dat wel? Met rechtlijnigheid kom je er niet uit. Je kunt ook zeggen: fijn dat Davids vrouw op dat idee kwam!

Als David rechtlijnig was geweest, had hij gezegd: ik ben al aangewezen als de nieuwe koning, Saul heeft afgedaan. Hij had diverse keren de gelegenheid om Saul te doden. Maar uit respect en zorgzaamheid doet hij dat niet – dat is waarom David in de oude teksten ‘een man naar Gods hart’ wordt genoemd. Leven met God is een rommelig bestaan, omdat de liefde rechtlijnige oplossingen onmogelijk maakt. In zo’n bestaan kan zelfs een afgod nog van pas komen.

Als twintig mensen tegelijk het vloerlabyrint van Chartres lopen (of het labyrint in De Ark vandaag) dan ziet dat er op ooghoogte uit als een wirwar, iedereen loopt door elkaar, het gaat alle kanten op. Maar van bovenaf, vanuit de hemel gezien, volgt iedereen een helder spoor. Dat rommelige bestaan is vanuit de hemel zo helder als wat. De orde die je van hieruit niet ziet, is er wel degelijk.

Ik verlang vaak naar orde, maar dan moet ik denken aan de voorzitter van het Britse Lagerhuis, Mr. Speaker John Bercow, te midden van heel die chaos die het Britse parlement in onze ogen is: Order, order! Laat het vooral een verlangen blijven. Met rechtlijnigheid kom je in het levenslabyrint nooit bij de kern, en kom je er ook nooit uit.

22 september 2019, Piet van Veldhuizen

Het labyrint in De Ark is eigendom van Hans de Wit, die er als jongerenwerker workshops mee geeft in het kader van zijn firma Mozaihk

Het verhaal over Davids vlucht staat in 1 Samuel 19.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •