In gesprek met Leontien Zoutewelle

Op 25 mei is Leontien onverwacht overleden aan de gevolgen van een hartinfarct. Leontien was vaste bezoekster van onze zondagdiensten en heeft de laatste jaren een moeilijke tijd doorgemaakt. Zij voelde zich in De Ark opgenomen en was daar zeer dankbaar voor.

Op een zonnige maandagmiddag belde ik enigszins zenuwachtig aan bij Leontien Zoutewelle omdat ik toch wel wat gespannen was voor de vragen die ik haar zou gaan afvuren maar ook omdat het mijn eerste interview wordt wat ik ga afnemen voor de website van de Ark.
Maar eenmaal binnen in het gezellig ingerichte appartement van Leontien op de vijfde verdieping en met een bakkie thee erbij was de spanning al snel verdwenen.
Leontien is geboren in 1959 en woonde samen met haar ouders en zus in Zwijndrecht. Ze werd Ned. Hervormd opgevoed. Iedere zondag gingen ze naar de kerk. Leontien werd gedoopt en deed belijdenis in de Oude Kerk in Zwijndrecht. Voetballen was haar lust en haar leven. Ze keepte bij VVGZ en heeft ook nog even semi betaald voetbal gespeeld Na de lagere school ging Leontien naar de LTS in Zwijndrecht en leerde daar voor timmerman. Na haar diploma gehaald te hebben ging ze werken als timmerman bij o.a. een woningbouwvereniging in Nieuw Lekkerland en in de tussentijd behaalde ze haar aannemersdiploma. Ze heeft tot 2 jaar geleden altijd voor haarzelf gewerkt als aannemer in de bouw,
Leontien trouwde en ze kregen 2 kinderen. Helaas liep dit huwelijk na een aantal jaar op de klippen. Ze ontmoette via haar ouders weer een oud kindervriendinnetje, die ook nog haar achternichtje bleek te zijn en met deze vrouw die al een kind had trouwde ze uiteindelijk opnieuw.

Alleen Leontien zat niet lekker in haar vel. Eigenlijk had ze van kinds af aan al het gevoel in een verkeerd lichaam te zitten en voelde ze zich meer vrouw dan man. Dat gevoel werd langzamerhand steeds sterker. Het geloof en het naar de kerk gaan, was inmiddels steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Ze zat in de tredmolen van steeds meer verdienen en steeds harder werken om het gezin van alles te kunnen voorzien.
Steeds vaker kwam het gevoel vrouw te zijn naar boven drijven en uiteindelijk kon ze het niet langer meer verzwijgen. In die periode waarin ze het zo moeilijk had vond ze God weer terug gelukkig. Hij besloot zegt Leontien, met haar mee te lopen in haar verdere leven.
Leontien ging scheiden en vond een appartement aan de van Kijfhoekstraat in H.I.Ambacht en ging vanaf die tijd als vrouw gekleed door het leven. Ze besloot om weer wekelijks de kerkdienst te gaan bezoeken. Na wat heen en weer rondgekeken te hebben voelde ze zich uiteindelijk thuis in de Ark waar ze nu bijna wekelijks in de kerkdienst bezoekt.
Ik vroeg haar of het niet moeilijk is om als vrouw nu door het leven te gaan, want laten we eerlijk zijn, ze trekt momenteel nog wel veel bekijks. Haar antwoord was dat ze het niet moeilijk vindt omdat God met haar meeloopt in deze nieuwe fase van haar leven. Ook vertelde ze dat het leven en wonen in H.I.Ambacht eigenlijk heel relaxt is. De mensen zijn aardig en zeggen gedag en niemand scheldt haar uit. Dat is in een grote stad – ervoer ze – wel anders.

Leo is dus nu Leontien geworden. Vanaf september gaat ze starten met hormoonbehandelingen en zal o.a. haar stem wat hoger en vrouwelijker worden. Uiteindelijk zal er ook een transgender-operatie volgen. Maar dat zal nog zeker een jaar of nog langer gaan duren. Ze is in behandeling bij een transgender klinek in Amsterdam, waar middels celonderzoek ook vast is komen te staan dat Leontien meer vrouwelijke cellen heeft dan mannelijke. Voor haar ook een bewijs dat ze door wil gaan op de ingeslagen weg.

Leontien is nu gelukkig met haar leven en met de stap die ze heeft gezet. Haar aanwezigheid in de Ark ervaart ze als fijn en ze voelt zich al redelijk geaccepteerd. Ze vroeg mij alle mensen in de Ark te bedanken voor het gevoel van welkom te zijn in de Ark.
Natuurlijk zullen er vragen zijn en zullen misschien kerkleden het moeilijk of onwennig vinden maar Leontien is er erg open over en wil graag met mensen hierover in gesprek. Dit kan door haarzelf aan te spreken of het via ds. Piet van Veldhuizen kenbaar te maken.

Na dit boeiende gesprek waarover ik nog vaak zal terugdenken neem ik afscheid van Leontien en wens ik haar met de hulp van God en steun van al haar dierbaren en hopelijk ook van de mensen uit de Ark een heel goed leven toe als vrouw maar zeker ook als mens.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •