Interview met Karin Schook en Ben Veldman

Op een zonnige zomermiddag word ik warm door Ben en Karin ontvangen in hun prachtige achtertuin, waar we in de schaduw genieten van de rust en het gesprek.

Ben is In Scheveningen geboren, maar al jong naar Alblasserdam verhuisd waar hij opgroeide. Hij werkt al 30 jaar bij de politie, eerst in Dordrecht, waar hij Karin leerde kennen, en nu in Rotterdam. Hij woont sinds 1989 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Karin komt uit de Hoekse Waard, is geboren in Mookhoek. Op haar 18e verhuisde zij naar de zusterflat van het (toenmalig) Refaja ziekenhuis in Dordrecht om de opleiding verpleegkunde te gaan volgen. Daarmee kwam ze, na verschillende banen gehad te hebben, bij de Dordtse Ambulancedienst te werken. Er zijn 2 dochters: Vivian die nu in Zwijndrecht woont en Denise die nog thuis woont. Na haar scheiding leerde ze Ben kennen, die na een stukgelopen relatie ook weer alleen was. Het klikte gelijk en na een paar jaar kwam zij met haar dochters ook in ons dorp wonen, waar Ben en zij in 2011 trouwden.

Als ik naar Karins hobby vraag, laat ze haar arm rondgaan en zegt: “De tuin, daar ligt mijn passie!” Verder houdt ze van creatief haken en leest graag. Ben is als vrijwillige brandweerman betrokken bij de Ambachtse brandweer, een warme hobby, dat wel, maar er heerst zo’n goede teamgeest dat hij met plezier dat pak aandoet. Deze hobby kwam de Ark ook goed uit, want door het contact kan momenteel in de zaal van de brandweerkazerne naast de Ark, de jeugddienst gehouden worden. En ook als de kerstboom weer op het pleintje komt, zorgt de brandweer voor stroom. Ook samen hebben ze nog hobby’s: skiën en hun boot, “Helemaal vergeten te zeggen: onze drijvende caravan!”, grapt Ben. Hier gaan ze graag de weekenden heen als er geen diensten gedraaid moeten worden op hun werk of in de kerk, want naast transmuraal verpleegkundige is zij ook diaken. En elke vakantie wordt, als dat enigszins kan, op de boot doorgebracht.

Vanaf het begin van hun leven samen in Ambacht zijn ze bij de Ark betrokken geweest, ze hebben hem zelfs zien bouwen. Het belangrijkste gedachtegoed in de Ark vinden zij de vrijheid om te zijn wie je bent en om een samenhangend geheel te vormen, elkaar te steunen en contact te onderhouden waar dat nodig is. Ze vinden het wel belangrijk dat iedereen zelf ook investeert in de gemeenschap. Karin heeft in de loop der jaren de kinderkerk georganiseerd, is lector geweest en nu dus diaken. Zij vindt het heel belangrijk dat iedereen zijn schouders onder het kerk-zijn zet, dat we de ‘last’ met elkaar delen. Zij zou het fijn vinden als er meer mensen bereid gevonden werden om een taak op zich te nemen.

Door de relatie met Karin is Ben ook betrokken geraakt bij de Ark en hoewel hij het van huis uit niet meegekregen had, voelt hij zich er prettig bij. Samen gaan ze maandelijks naar ‘Bijbelkring C’, waar nagedacht wordt over een Bijbelgedeelte en waarbij verschillende mensen hun mening geven over wat zij denken dat erin staat. Vaak is het dat gedeelte waar dominee Piet van Veldhuizen de zondag over gaat preken. Ze hopen hem wat input te geven en zijn altijd weer blij verrast wat hij ervan maakt. Zij ervaren deze avonden met de groep als een verrijking van hun leven.

Inmiddels is de zon op het terras verschenen en wordt het tijd om af te sluiten. Na hen bedankt te hebben voor het fijne, openhartige gesprek, loop ik in de warme zon terug naar huis.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •