Interview met Jaap en Caroline Scheurwater
Jaap en Caroline wonen al vele jaren in Hendrik Ido Ambacht en zijn bekende mensen in De Ark. Dit komt o.a. door het vrijwilligerswerk dat ze doen, maar ook door het werk van Caroline als directeur van de Meander.
Jaap doet als eerste zijn verhaal. Hij is geboren in Alblasserdam als middelste van 3 jongens. Het gezin is naar Zwijndrecht verhuisd en toen Jaap 7 jaar oud was, naar Ambacht. Die overstap is Jaap toentertijd slecht bekomen. Hij is toen gaan stotteren. Hij is naar de Margrietschool gegaan, het gebouw waar, voordat het werd afgebroken, ‘de fietsen van Ambacht’ in heeft gezeten. Na de Mavo is Jaap gaan werken, want leren was niet zijn ‘hobby’, maar het is ook niet de manier waarop hij het beste leert. Leren in de praktijk ligt hem nu eenmaal beter.
Zoals elke jongen in die tijd heeft Jaap ook in dienst gezeten, maar hij werd vroegtijdig ‘ontslagen’ uit dienst, vanwege stotteren. In de meubelindustrie vond hij een baan, die hij 22 jaar met veel plezier heeft uitgeoefend. Van productiemedewerker, naar de in- en verkoop en in Goirle heeft hij er ook nog als bedrijfsleider gewerkt. In 2004 volgde een plotseling ontslag en dat was een nare periode omdat toen ook zijn beide ouders vrij kort na elkaar zijn overleden. Het begeleiden van mensen, met afstand tot de arbeidsmarkt werd de volgende uitdaging. Dat was
mooi werk, want Jaap werkt graag met mensen. Maar ook daar kwam een eind aan en momenteel
gaat hij elke dag naar AW-accu in Barendrecht.
Caroline is geboren in Groningen en via Sittard kwam het gezin in Ambacht terecht. Toen was het over met verhuizen van plaats naar plaats, maar niet van woning naar woning binnen de gemeente. Al vroeg wist Caroline dat ze kleuterjuf wilde worden. Na haar opleiding is ze in Rotterdam gaan werken. In die jaren maakte ze kennis met de enorme sociale problematiek in de grote stad. Alle vormen van ellende passeerden de revue.
Na 15 jaar in Rotterdam, is ze in de periode die wel de ‘witte vlucht’ werd genoemd op de 2-Stroom gaan werken en nu is ze directeur op kindcentrum De Meander. Een PIT organisatie waar opvang en onderwijs hand in hand gaan. Leuk is ook, dat Caroline zelf ooit op de voorloper van De Meander één van de eerste leerlingen was. De school heette toen nog de Prins Willem Alexanderschool.
Als ik naar hobby’s vraag noemt Jaap het jeugdwerk. Daar is hij eigenlijk zijn hele leven al bij betrokken. In het verleden heeft hij ook gevoetbald en een balletjes slaan op de golfbaan wordt ook genoemd. Caroline noemt haar werk, de kinderen en nu specifiek de kleinkinderen. Maar ook de gezelligheid met anderen en heerlijk genieten van het zonnetje staan hoog op de lijst van vrijetijdsbestedingen.
Jaap en Caroline hebben 2 kinderen, Inge en Paul en drie kleinkinderen. Inge werkt in de communicatie en media en Paul bij de gemeente Rotterdam als coördinator op de corona afdeling.
In de 50 a 60 jaar dat ze Ambacht wonen, hebben ze hier op kerkelijk gebied het één en ander meegemaakt. Gestart in het wijkcentrum, toen naar de Open Hof en via de Dorpskerk, naar De Ark. Jaap is tevens actief betrokken geweest bij de werving van fondsen voor de bouw van De Ark.
Van origine was Caroline Gereformeerd en Jaap was Nederlands Hervormd. Daar werd in de tijd dat ze gingen trouwen, nog niet door iedereen even gemakkelijk over gedacht. Dat dit ook in hun familie speelde blijkt wel uit het feit dat de huwelijksvoltrekking in de kerk door een dominee van beide kerkgenootschappen werd uitgevoerd. In die jaren kwam het ‘Samen op weg gevoel’ al meer van de grond. Die verbondenheid voelde voor hen ook goed.
In de loop der jaren hebben Jaap en Caroline diverse taken in de kerk op zich genomen. Naast jeugdouderling is Jaap zich altijd met de jeugd blijven ‘bemoeien’. Caroline is momenteel diaken. Zoals eerder genoemd waren de bemoeienis met de nieuwbouw en het organiseren van activiteiten (bbq) onderdelen waar ze een steentje aan bijgedragen hebben. Mede hierdoor hebben ze veel vriendschappen opgebouwd binnen Ambacht en binnen De Ark.
Op de vraag hoe ze De Ark ervaren blijkt dat ze zeker tevreden zijn. Ze hopen dat de digitale mogelijkheden die tijdens corona zijn ontstaan behouden blijven. De rol van muziek tijdens de diensten vinden ze te gering en er mag ook meer aandacht komen voor een mix met andere muziekgenres. Als voorbeeld wordt Stef Bos genoemd.
Wat duidelijk is en dat spreken ze letterlijk uit, het geloof is een leidraad in hun leven. Het geeft zin aan het leven. Hoe mooi is het om daar zelf een bijdrage aan te kunt leveren, ook in het werk. Jaap en Caroline zijn er dankbaar voor dat dit hen gegeven is.
Gerelateerd:
- In gesprek met Teun en Hannie van Kooten
- In gesprek met Sander en Daphne Kap
- Interview met Wilma en Hans Visser
- Interview met Pieter de Munck
- Interview met Karin Schook en Ben Veldman
- In gesprek met Kees en Trudie van Rosmalen
- In gesprek met Karin Snijders
- In gesprek met Gabriëlle Mons
- In gesprek met Michel van den Boom
- Bekijk meer interviews