In gesprek met Marleen de Gruijter en Martijn Beekhof
Op een regenachtige avond ben ik op zoek naar de woning van Marleen en Martijn. Ze wonen aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. Het zoeken naar het huisnummer met de druppels op mijn ruit valt niet mee. Ik ben nummer 284 tegen gekomen en even later sta ik voor nummer 242. Dan moet het ergens tussenin zijn. Op goed geluk loop ik de dijk af en sta, geloof het of niet, precies voor hun woning. Martijn ziet me aankomen en even later zit ik, met een kop thee voor mijn neus, op de plaats van bestemming.
Een interview met 2 collega’s, dat maakt het extra leuk. In het begin gaat het gesprek dan ook over van alles en nog wat, maar na enige tijd wordt het tijd voor het doornemen van het vragenlijstje.
Allebei zijn ze werkzaam als schooldirecteur in het basisonderwijs. Marleen is dat in Heerjansdam op De Rank. Ze is ooit als juf begonnen op de Buskesschool in Rotterdam, ooit één van de grootste basisscholen in Nederland. Op enig moment is ze daar coördinator geworden en via de functie van locatieleider op een school in Alblasserdam, is ze doorgegroeid naar haar huidige functie.
Tussendoor heeft ze nog een uitstapje gemaakt naar een zeer bekende schoolleverancier (Heutink), waar ze o.a. voorlichting aan leerkrachten gaf over diverse onderwijsmethodes. Daar is ze op tijd vertrokken, want na de crisis in 2008 is het er (ook) in die sector niet beter op geworden.
Martijn werkt bij dezelfde werkgever, PIT-kinderopvang en onderwijs, en zwaait als directeur de scepter over 2 scholen in Alblasserdam. Ook gestart als leerkracht heeft hij een vergelijkbaar traject doorlopen van bouwleider, ICT coördinator, adjunct directeur en nu dan directeur. De beide scholen waar hij nu werkzaam is, De Boeg en de Loopplank, moet hij samenbrengen tot 1 nieuwe school. Een hele klus om 2 ‘culturen’ bij elkaar te brengen.
Marleen is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland. Ze heeft via uitstapjes naar Capelle aan den IJssel, en met Martijn naar Rotterdam en naar Ambacht, haar plekje gevonden in haar geboorteplaats. Sterker nog, het gezin woont nu zelfs in het voormalig huis van haar ouders. Hiermee lijkt de cirkel rond, maar beiden geven aan het leven in Rotterdam best wel te missen. Lekker nog even de stad in, de gezelligheid van een terrasje of een restaurantje, dat werd toch wel erg gewaardeerd. Maar dan komt het ‘bekende verhaal’: voor de kinderen is de plaats waar ze nu wonen wel veel beter dan wanneer ze in de stad hadden moeten opgroeien.
Martijn is geboren in Muiden en heeft daar een jaar of 4 gewoond. Het gezin is toen naar Ridderkerk verhuisd, waar Martijn is opgegroeid. De reden voor die verhuizing lezen we in het gesprek met zijn ouders, dat ook op de website is te vinden.
Als ik vraag naar hobby’s of sporten dan geven ze aan, dat dit er eigenlijk niet zo van komt. Het gezinsleven kost in combinatie met het werk veel tijd. Het gezin bestaat uit Daan van 10, Milan van 6 en Sinne van 2.
Martijn geeft voetbaltraining aan het elftal van Milan. Voetbal is zijn favoriete sport, maar om het zelf nog te doen, dat komt er niet van. Wel doet hij aan squash en doet hij vrijwilligerswerk in het Ikazia ziekenhuis. Marleen houdt van buiten bezig zijn met bootcamp en doet vrijwilligerswerk in De Ark. Wat ze allebei wel leuk vinden is een avondje theater of uit eten gaan. En dat wordt dan ook af en toe ingepland.
In 2009 zijn ze in De Ark getrouwd. Dat was in hun Ambachtse periode. Ook de beide jongste kinderen zijn in De Ark gedoopt.
Wat hen erg aanspreekt in de kerk is de warmte en het gevoel er welkom te zijn, er bij te horen. “Je voelt je er snel thuis en dat is erg prettig”. Mede, omdat ze dit elders ook wel anders hebben ervaren, spreekt het hen des te meer aan. Je kunt er zijn wie je bent en je wordt daar niet om veroordeeld. Ook de dominee is een belangrijke en positieve ‘kracht’ in de gemeente. Het muziekgroepje, dat tijdens de diensten regelmatig een aandeel heeft, heeft voor hen een meerwaarde. Het verlevendigt de kerkdienst. Al met al zijn ze zeer tevreden met de gang van zaken in De Ark.
Gerelateerd:
- In gesprek met Cees Nugteren
- In gesprek met Teun en Hannie van Kooten
- In gesprek met Sander en Daphne Kap
- Interview met Wilma en Hans Visser
- Interview met Jaap en Caroline Scheurwater
- Interview met Pieter de Munck
- Interview met Karin Schook en Ben Veldman
- In gesprek met Kees en Trudie van Rosmalen
- In gesprek met Karin Snijders
- Bekijk meer interviews