In gesprek met Michel van den Boom
Op verzoek van Michel vindt het interview niet in ‘huize van den Boom’ plaats, maar bij de interviewer thuis. Aldaar wordt gestart met koffie en uitwisseling van wat algemene zaken.
Vervolgens stelt Michel zichzelf als volgt voor. Hij is geboren en getogen in Hendrik Ido Ambacht en wel in 1965 aan de Landmanshof. Een ras-ambachter, zou je dus kunnen zeggen. Na een verhuizing met zijn ouders naar het Volgerland, heeft hij 5 jaar in Zwijndrecht gewoond. Dat was vanaf 1995, toen hij het huis uit ging en op zichzelf ging wonen. Na 5 jaar in de omgeving van Walburg te hebben gewoond, lonkte Ambacht weer om in 2000 terug te keren naar de PC Hooftsingel nummer 12.
Zijn basisschool heeft Michel aan de Prins Willem Alexanderschool doorlopen. Als ik het goed heb begrepen is dit de huidige Meander, een kindcentrum dat onder PIT kinderopvang en onderwijs valt. Vervolgens kwam de school met een Mavo advies, maar kwam Michel na de CITO-toets, op het Atheneum van het Develsteincollege in Zwijndrecht terecht. Het was in die tijd een strenge school met de heer Swank als rector. Michel heeft er in elk geval goede herinneringen aan. Het onderwijs was er heel goed.
Na Develstein volgde hij in Den Haag de bibliotheekopleiding met als specialisatie bibliothecaris-documentalist. Deze studie is tegenwoordig opgegaan in de IDM-studie aan de Haagse Hogeschool.
Hij startte zijn arbeidzame leven via een uitzendbureau bij het CBT, het Centraal Bureau voor de Tuinbouwveilingen in Den Haag. Daarna volgden nog diverse andere bedrijven o.a. Billiton(dochteronderneming van Shell) in Leidschendam, waar hij als archivaris werkte en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Vanaf de leeftijd van 25 jaar kwam hij definitief in dient bij de rijksoverheid. Dan noemt hij een aantal ministeries waaronder hij heeft gewerkt zoals VROM en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Daar werkte hij als parlementair documentalist en dit was tevens zijn eerste vaste baan. Het was ook een leuke tijd met in die periode ministers als Hans van Mierlo, Jaap de Hoop Scheffer en Frans Timmermans onder anderen. Momenteel is Michel werkzaam op het Ministerie van Binnenlandse zaken als archiefmedewerker(informatie-documentalist) en is functioneel geplaatst in Zoetermeer.
Als sport noemt Michel tennis, waar hij na lang te hebben gevoetbald, mee begonnen is. Zijn club was (is) ASWH, waar hij als rechtsachter speelde, maar door knieproblemen kwam er aan het voetballen een eind. Tennis bleek toen een goede vervanger te zijn.
Hij kijkt veel voetbal op televisie en Ajax is zijn favoriete club.
Verder is hij geïnteresseerd in films (thuis en in de bioscoop), hij maakt graag stedentrips, houdt van het bezoeken van musea en heeft daarbij een voorkeur voor schilderijen.
Michel woont alleen. Hij is vanuit de Open Hof overgekomen naar De Ark. Hij besloot, na door iemand te zijn overgehaald om eens poolshoogte te nemen, er toch maar eens een keer een dienst bij te wonen en is er vervolgens nooit meer weggegaan. Het beviel Michel dus goed. Hij noemt ook de naam van de meneer die hem op De Ark heeft gewezen, de heer v.d. Velden.
Op de vraag wat hem zo aanspreekt noemt hij de prettige sfeer, de onderlinge samenhang en de omgang met elkaar van de gemeenteleden, de mix van jong en oud, de preken, die op alle leeftijden zijn afgestemd en de speciale diensten. Michel is duidelijk een tevreden lid. Toch is er ook wel een puntje van kritiek en dat zijn de vele coupletten die worden gezongen. Dat mag best iets minder.
Ik bedank Michel voor zijn openhartigheid tijdens het gezellige gesprek.
Gerelateerd:
- In gesprek met Cees Nugteren
- In gesprek met Teun en Hannie van Kooten
- In gesprek met Sander en Daphne Kap
- Interview met Wilma en Hans Visser
- Interview met Jaap en Caroline Scheurwater
- Interview met Pieter de Munck
- Interview met Karin Schook en Ben Veldman
- In gesprek met Kees en Trudie van Rosmalen
- In gesprek met Karin Snijders
- Bekijk meer interviews