In gesprek met Paul en Joke Beekhof

Op een stralende lentedag rijd ik ons dorp uit, want Paul en Joke wonen al sinds 1982 in de gemeente Ridderkerk, in de wijk Slikkerveer, waar ik, dankzij hun goede aanwijzingen, hun huis snel gevonden heb.
Beide zijn geboren in Utrecht, Paul in de stad zelf en Joke aan de rand, in Maartensdijk. Na zijn lagere school en middelbare opleiding ging Paul naar de Pedagogische Academie om daarna zelf voor de klas te gaan. Zijn eerste baan was in Muiden en omdat hij inmiddels Joke had leren kennen, ging het jonge stel daar wonen. Joke werkte in die tijd bij een bank en werd (helaas) ontslagen toen ze trouwden. Ja ja, dat was in die dagen nog zo, als getrouwde vrouw mocht je niet werken….
Met hun 2 kinderen Martijn en Jolande verhuisden ze in 1982 naar Ridderkerk, omdat Paul daar een nieuwe baan – hoofd der school – had gevonden. Joke werd kort daarop gevraagd om enkele godsdienstlessen per week te geven bij het openbare onderwijs in Zwijndrecht en dat beviel zo goed dat ze dat nu al 25 jaar doet. Daarnaast werkte ze als secretaresse bij een automatiseringsbedrijf in Ridderkerk. (Als ik bevreemd opkijk, legt ze uit dat dat onder andere voor hotels is.) Hier is ze inmiddels i.v.m. pensionering mee gestopt.
Paul heeft tot zijn pensionering in 2011 bij het onderwijs in Ridderkerk gewerkt, eerst als directeur van een basisschool en later als directeur van de SBO-school. In deze functies heeft hij veel fusies meegemaakt en verbanden binnen de scholengemeenschap versterkt.
Als ik naar hun hobby’s vraag, komt fietsen er als topper uit. Ze fietsen veel en graag en hebben inmiddels een e-bike aangeschaft, waar vooral Joke helemaal enthousiast over is. Zij zingt al 5 jaar met veel plezier in de cantorij van het Ikazia-ziekenhuis en gaat graag op haar fiets naar de repetities. En op de terugweg komt Paul haar dan tegemoet fietsen.
Inmiddels zijn Martijn en Jolande het huis uit en hebben hun eigen gezinnen. Gelukkig niet ver weg, Martijn in Nieuw-Lekkerland en Jolande in Ambacht, want ze vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij hun kinderen en inmiddels 5 kleinkinderen.
Al die jaren waren ze verbonden aan een kerk in Ridderkerk, maar de laatste jaren waren ze niet meer zo blij met de gang van zaken binnen die kerk. Bij het huwelijk van hun zoon Martijn met Marleen in onze Ark in Hendrik-Ido-Ambacht kwamen ze in contact met onze gemeente, voelden zich daar thuis en inmiddels kerken ze elke zondag bij ons. Nou, elke zondag…. Paul is ouderling in het Ikazia-ziekenhuis en draait daar ook diensten mee. Hij werkt in dit ziekenhuis als vrijwilliger voor het project Loving Care en helpt bij de coördinatie. Loving Care-vrijwilligers zorgen voor patiënten met een delier. Door de aanwezigheid van de vrijwilliger hoeven de patiënten niet gefixeerd (vastgebonden) te worden. Er ontstaan dan vaak goede gesprekken voor zowel de vrijwilliger als de patiënt. Daarnaast is hij verbonden aan “The Innercity Project” in Rotterdam, waarbij dak- en thuislozen opgevangen worden. Toch willen ze graag betrokken zijn bij onze gemeente en zitten sinds kort in de activiteiten-commissie van onze Ark.
Aardig is het dat, als we het hebben over het er-niet-kunnen-zijn in de Ark op zondag, ze het prettig vinden dat de dienst altijd nageluisterd kan worden. Want elke preek is verrassend, verfrissend en soms is er een opdracht om mee aan de gang te gaan, vinden ze. Een verhaal uit het verleden wordt op een verrassende manier vertaald naar het heden en geeft je handen en voeten om verder te gaan. Joke zegt dat ze voeding krijgt voor zichzelf en ook voor de godsdienstlessen in de scholen.
Kort samengevat: Je krijgt stof tot echt nadenken en op een ander moment ga je er gewoon weer over door, voor jezelf of met anderen.
Dit laatste geeft mij stof tot nadenken op de terugweg naar huis, nadat ik Paul en Joke bedankt heb voor de gastvrijheid, openheid en gezelligheid.Gerelateerd:


 

Nieuwsbrief Ark op koers • Snel contact:

  06 - 383 041 09


  E-mail: ds@dearkonline.nl

 •  
 • Kerkdiensten:

  Elke zondag 10:00 uur


  Adres: Olijfgaarde 12 Hendrik Ido Ambacht

 •  
 • Collectebonnen:

  Bestel collectebonnen

 •  
 • Volg De Ark op:

   


 •