Water en wijn
Water is waar je niet buiten kunt, wijn is wat er te vieren valt. Dus water is noodzaak, wijn is feest. Er is een verhaal over Jezus die water in wijn verandert: het water van de leefregels krijgt gloed, kleur en passie. Zou dat ook kunnen met het bittere water van de coronaregels?
Soms denk ik dat we in onze samenleving vooral goed zijn in het omgekeerde: wijn in water veranderen. Passie kan rekenen op een koele ontvangst. Als iemand een wonder heeft meegemaakt, vertelt de omgeving dat het ‘gewoon’ dit of dat was, niks bijzonders. Alsof je kostbare wijn uitschenkt voor de mensen om je heen, en ze spoelen het in één beweging door de gootsteen alsof het kraanwater was.
Op de derde zondag van januari gaat het in heel veel kerken wereldwijd over dat ene verhaal waarin Jezus water in wijn laat veranderen. Het leven van Jezus wordt binnen de Bijbel verteld door vier evangelisten, maar dit wijnwonder komt slechts bij één van hen voor: bij Johannes, in het tweede hoofdstuk, als allereerste wonderdaad van Jezus.
Voor Johannes gaat het niet om een chemisch wonder. Het belangrijkste is dat Jezus een feest dat dreigt dood te bloeden, nieuw leven inblaast. Hij doet dat zonder ophef: behalve het personeel en een paar volgelingen van Jezus hoeft niemand te weten hoe het is gegaan. Voor de lezer is van belang dat Jezus geen wijn uit het niets tovert: buiten staan watervaten voor de rituele reiniging als je binnenkomt, een bruiloft is tenslotte een familiefeest met religieuze lading. Dat reinigingswater (het water van de leefregels) wordt door Jezus’ toedoen tot wijn die de harten warm maakt en het feest laat bruisen.
Dus van iets wat nu eenmaal moet, wordt een feestje gemaakt. Soms zie je dat ook lukken in het kader van de coronaregels. Ik denk aan de wereldwijde uitvoering van het nummer Fix You (van Coldplay) via Zoom door Koolulam, alweer bijna twee jaar geleden. Of aan de energie waarmee we rond onze eigen Ark in de afgelopen decembermaand aan de slag waren om er binnen de beperkingen het allerbeste van te maken, met kaarten, kerstboomhangers, amaryllisbollen, rondbrengacties en al die kleine wondertjes van digitale techniek. We hadden ook kunnen klagen en handenwringen en zuchten dat het allemaal zo tegenvalt. Koud hè, dat water, vind je ook niet?
In plaats daarvan hebben we er wijn van gemaakt die op allerlei plekken toch een beetje troost en warmte bracht, en een twinkeling in de ogen. Ik hoop dat we daartoe ook in het nieuwe jaar steeds weer bereid en in staat zullen zijn. Met aandacht, liefde en fantasie, in het voetspoor van Jezus.
12 januari 2022, Piet van Veldhuizen
Gerelateerd:
- Kerk op maat
- Een verruimd en vernieuwd Godsbeeld
- Een heilig rollenspel
- Tomas Dubbelman
- Waar het hart vol van is
- Heb je vijanden lief (maar hoe doe je dat?)
- Kom zelf maar kijken
- Liefde, het nu, de neus en de eeuwigheid
- Liefde, o help!
- Bekijk meer columns